Europos Sąjunga, siekdama populiarinti geriausius vietinius produktus, išleido kulinarijos knygą, kurioje pristatomi unikalūs visų 27 ES šalių garsių virtuvės šefų patiekalai, pagaminti su produktais, kurių pavadinimai saugomi kaip kilmės vietos arba geografinė nuoroda.

Europa turi nepaprastai turtingą ir įvairią kulinarijos istoriją. Ir tai lėmė ne tik tai, jog Europa yra itin platus žemynas, bet ir tradicijos, perduodamos iš kartos į kartą.

Daugelio puikių vietinių produktų pavadinimai yra įregistruoti kaip geografinės nuorodos. Seniai egzistuojanti Europos Sąjungos kokybės sistema saugo konkrečių gaminių pavadinimus, kurie buvo suteikti įvertinus unikalias produkto savybes, susijusias su geografine kilme bei išlikusiomis tradicinėmis žiniomis.

Iki 1992 m. Europos Sąjunga jau buvo priėmusi sprendimą apsaugoti kelis produktų pavadinimus. Šis sprendimas atsirado siekiant išsaugoti kulinarinį paveldą ir pasiūlyti ūkininkams bei gamintojams didesnes pajamas. Kokybės ženklu pažymėti Europos produktai išsiskiria unikaliomis savybėmis, būdingomis regionui, kuriame jie auginami ar ruošiami, o svarbiausia – jie yra puikios kokybės.

Saugoma kilmės vietos nuoroda (SKVN): tai produktai, kurie turi aiškų ir neginčijamą ryšį su savo gamybos vieta. Tai reiškia, kad visi gamybos proceso aspektai, paruošimas ir perdirbimas turi vykti konkrečiame regione, kuriam taikoma apsauga.

Saugoma geografinė nuoroda (SGN): šis ženklas paaiškina ryšį tarp regiono ir produkto pavadinimo. Skirtingai nei produktams su SKVN ženklu, šiam produktui reikia tik vienos viso proceso dalies (bent vieno etapo).

ES išleistoje kulinarijos knygoje profesionalūs virtuvės šefai dalijasi savo meile ir aistra produktams, su kuriais jie užaugo ir kurie jiems atnešė sėkmę. Vietinių regionų produktų, virtuvės šefų meistriškumo ir profesionalumo derinys lemia ypatingo skonio patiekalus. ES siekia įprasminti tokius produktus ir išlaikyti jiems suteiktą saugomos nuorodos statusą.

Kulinarijos knygoje pristatomas patiekalas su lietuviška Daujėnų namine duona, kuri įtraukta į Saugomų kilmės vietos nuorodų ir saugomų geografinių nuorodų registrą.

Visoje Europoje atpažįstamais ir vertinamais kokybės ženklais – SKVN, SGN arba garantuoto tradicinio gaminio (GTG) – jau garsėja šie lietuviški gaminiai: „Seinų/Lazdijų krašto medus“ (SKVN), „Žemaitiškas kastinys“ (GTG), „Lietuviškas skilandis“ (GTG), sūris „Liliputas“ (SGN), sūris „Džiugas“ (SGN), „Daujėnų naminė duona“ (SGN), „Lietuviškas varškės sūris“ (SGN), midus „Stakliškės“(SGN), „Kaimiškas Jovarų alus“ (SGN).

Registracijos ES Saugomų kilmės vietos nuorodų ir saugomų geografinių nuorodų registre dar laukia „Nijolės Šakočienės šakotis“.

Žemės ūkio ministerija kviečia gamintojus, kurių produktų kokybė ar savybės yra glaudžiai susijusios su geografine vietove arba ilgametėmis gamybos tradicijomis, teikti registracijos paraiškas, kad tokių lietuviškų produktų pavadinimai įgytų apsaugą ES lygiu.

 Kulinarijos knygą galima rasti čia.

Daugiau informacijos apie produktus su saugomomis nuorodomis galima rasti čia.